Ziua Școlii, sărbătorită la Episcopia Romano-Catolică din Iași
În fiecare an la data de 15 decembrie, “Școala Normală” din Iași, astăzi Colegiul Național Pedagogic “Vasile Lupu”, îmbracă haine de sărbătoare, iar anul acesta când se împlinesc 168 de ani de la înființare evenimentul a reunit numeroase activități. Cu această ocazie, au fost dedicate mai multe zile acestui eveniment, iar unul dintre ele s-a desfășurat pe 13 decembrie, în sala Anton Durcovici de la Catedrala Romano-Catolică “Sfânta Fecioară Maria Regină” din Iași.
Evenimentul a fost pus sub egida Colocviilor vasiliene – trecut, prezent și viitor. Prezentatoarea evenimentului a fost una dintre absolventele profilului de teologie, studenta Raluca Doboș, care prin prezența ei a reunit generațiile trecute și prezente, asemenea unei predări de ștafetă. În cuvântul adresat de doamna director, prof. Lăcrămioara Iordăchescu, au fost evocate însemnătatea acestei zile pentru elevii normaliști, pentru istoria școlii și pentru menirea ei, de a forma oameni profesioniști gata oricând de a prelua munca cu noile generații, iar doamna director adjunct, prof. Adriana Robu, a menționat importanța colaborării dintre Școală și Biserică pentru formarea unor tineri puternici.
În salutul său, Preasfințitul Iosif Păuleț, Episcop de Iași, adresându-se elevilor de astăzi a pus accentul pe dobândirea înțelepciunii pentru viață; “iubiți cartea că ea vă învață să fiți oameni mari”, au fost cuvintele care au marcat inimile tuturor elevilor.
Părintele Fabian Doboș, profesor la Institutul Teologic Romano – Catolic din Iași, în prezentarea despre școlile catolice din Moldova, a plecat de la exemplul Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, care nu a folosit calculatorul ca modalitate de comunicare, ci s-a folosit mijloacele clasice – pixul și hârtia pentru a-și transmite mesajul său. Iar faptul că pe zi sfântul papă consuma cam un pix i-a uimit pe toți.
A urmat apoi programul artistic pregătit de cele două coruri ale Colegiului Pedagogic din Iași: corul profilului de Teologie, condus de pr. Robert Râtan și de corul școlii condus de doamna prof. Boroda Simona.
Spre finalul programului, Oana Asofiei, fostă elevă a profilului de teologie, iar astăzi actriță la Teatrul de copii și tineret din Botoșani, a evocat în câteva cuvinte experiența sa de elevă în cadrul școlii și importanța formării umane. Sfatul său a fost “urmați-vă visurile și munciți pentru a ajunge acolo unde vă doriți”. Din mărturia ei și a gazdei evenimentului, a reieșit faptul că, în cadrul profilului, s-au simțit ca într-o familie, iar profesorii, preoții și colegii de la profil au fost adevărați formatori și un important sprijin pe parcursul anilor de liceu.
Părintele Robu Claudiu, Director al profilului de teologie romano-catolică, a încheiat evenimentul adresând calde mulțumiri tuturor celor prezenți la eveniment, actuali sau foști elevi, profesori și membri ai familiei vasiliene. La finalul evenimentului, toți cei prezenți au fost invitați să viziteze Catedrala veche și Memorialul Anton Durcovici, ca o lecție vie de istorie, din care să ne extragem forța de a merge înainte.
Bianca Nistor, clasa a XII-a