Bergamo: întâlnire de studiu pentru un proiect european

În perioada 16-18 noiembrie 2018, la Bergamo, în nordul Italiei, s-a desfășurat întâlnirea de studiu pentru proiectul european organizat de Asociația Giovani Idee. Tema din acest an a fost: „In search of a future … migrants faces on the roads of Europe”. Printre numeroasele țări prezente s-a numărat și România. De la Colegiul Pedagogic din Iași au participat elevii Abramicu Vlad (clasa a IX-a E) și Gîrleanu Marta (clasa a X-a E), precum și profesorul Petru-Sebastian Tamaș.

Elevii au fost întâmpinați la aeroport de doi voluntari ai unei școli din Bergamo. Întâmplător sau nu, unul dintre ei avea părinți români, născuți în Bacău. Am fost conduși în centrul orașului, unde ne-am bucurat de un scurt tur ghidat pe la cele mai interesante obiective turistice. Ne-am deplasat apoi la Centrul Universitar „San Agostino”, unde s-au desfășurat conferințele, ce au avut rolul de a ne introduce în tema aleasă pentru acest an, cea referitoare la emigranți. Seara a fost organizată o petrecere în cinstea invitaților.

Ziua de sâmbătă a debutat cu o întâlnire în curtea Primăriei, ocazie cu care mai multe școli au semnat intrarea în Asociația „Giovanni Idee”. A urmat o paradă pe străzile orașului, reprezentanții națiunilor prezente fiind însoțiți de fanfară și steaguri. Fiecare reprezentant flutura cu mândrie drapelul național. A urmat o serie de conferințe maraton, la care au luat cuvântul personalități de seamă, între care se puteau distinge oameni politici, ierarhi, emigranți, actori etc.

Până în luna februarie, școlile înscrise în proiect vor trebui să realizeze un material pentru concurs, în funcție de secțiunea aleasă.

Marta Gîrleanu & Vlad Abramiuc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *