Gala Excelenţei în educaţie

20161278isgalaexcelentei01Doi elevi de la profilul teologic și unul de la profilu pedagogic, însoțiți de pr. Petru Tamaș au fost premiați în cadrul Galei Excelenței în Educație, organizată joi, 14 decembrie la Iași. Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, în parteneriat cu Primăria Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi, a organizat o festivitate de premiere a elevilor cu rezultate de excepţie la olimpiadele, concursurile naţionale şi internaţionale şi a profesorilor îndrumători. Premierea a avut loc în sălile Rossini şi Verdi din Palas Mall Iaşi. Gala Excelenţei în Educaţie a ajuns la a V-a ediţie.
Evenimentul a avut şapte secţiuni:
1. Devenire în spirala timpului: istorie, cultură şi aspiraţii ieşene cu momente culturale susţinute de elevii şi profesorii Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă” Iaşi, expoziţie de pictură şi vernisaj, coordonator prof. Dumitru Cristescu şi secvenţe muzicale în interpretarea Corului Diamond al Şcolii Gimnaziale „C. Erbiceanu” Erbiceni – dirijor prof. Liliana Costea.
2. Educaţia excelenţei – actori, profiluri, idealuri cu intervenţii din partea Inspectoratului Şcolar General – prof. dr. Camelia Gavrilă, mesajul reprezentanţilor autorităţilor locale, al personalităţilor invitate şi al partenerilor tradiţionali şi lansarea numărului 5 (decembrie 2016) al revistei „Excelsior” a olimpicilor ieşeni.
3. Nobleţea unui destin asumat: susţinerea performanţei în şcoala ieşeană cu festivitatea de premiere a elevilor laureaţi la olimpiadele, concursurile internaţionale şi naţionale, precum şi a profesorilor mentori, decernarea titlului de „Elevul anului” şi premierea proiectelor educaţionale ştiinţifice, culturale şi artistice de succes, din tradiţia actuală a excelenţei ieşene.
4. Intermezzo muzical susţinut de Cvintetul de alamă al Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă” Iaşi – coordonator prof. Neculai Musteaţă.
5. Nobleţea unui destin asumat: susţinerea performanţei în şcoala ieşeană cu festivitatea de premiere a elevilor participanţi la olimpiadele naţionale, precum şi la competiţiile relevante pentru Palatul Copiilor Iaşi.
6. Zvon de sărbătoare: miniconcert de instrumente tradiţionale, susţinut de elevul Eusebiu Toa, clasa a XII-a, Liceul Special „Moldova” Târgu Frumos, sub îndrumarea prof. Gisela Petrila.
7. Nobleţea unui destin asumat: susţinerea performanţei în şcoala ieşeană cu recunoaşterea meritelor elevilor şi a profesorilor la concursuri internaţionale şi naţionale de anvergură.
Elevii şi profesorii au fost răsplătiţi pentru efortul şi rezultatele lor cu diplome şi premii în cărţi şi în bani, în funcţie de importanţa concursului şi a premiului obţinut.
La disciplina Religie s-au evidenţiat elevi ce aparţin cultului romano-catolic, cultului ortodox şi Alianţa Evanghelică. Ei au fost felicitaţi de doamna prof. dr. Denisa Mănoiu – inspector de religie în cadrul Inspectoratului Judeţean Iaşi.
Elevi premiaţi la Olimpiada Naţională de Religie – cult romano-catolic:
· Ioana Bonaparte, clasa a XII-a, Liceul Pedagogic „Vasile Lupu” Iaşi, Premiul I, prof. pr. Tamaş Petru Sebastian.
· Diana Farcaş, clasa a XII-a, Colegiul Naţional G. Ibrăileanu Iaşi, Premiul I, prof. Boroş Lăcrămioara.
· Ioana Albert, clasa a VII-a, Şcoala Gimnazială „E. Cuza”, Preimul II, prof. Dr. Pr. Hîrja Alois.
· Paul Andrici, clasa a X-a, Liceul Pedagogic „Vasile Lupu” Iaşi, Premiul II, prof. pr. Tamaş Petru Sebastian.
· Ramona Felicia Baciu, clasa a IX- a, Premiul II, prof. pr. Tamaş Petru Sebastian.
Felicitări elevilor premianţi şi profesorilor îndrumători!

Prof. Lăcrămioara Boroş

Un nou Eu, mai bun, mai înțelept, mai statornic
(Ioana Bonaparte)

Măcar o dată în viață ne punem, cu seriozitate și zel, întrebarea cheie și definitorie a minții umane, pe care a bântuit-o încă de la începutul lumii: „Care este scopul ori sensul vieții mele?” Și dacă ar fi posibil să trăim mai multe vieți, probabil tot nu am fi capabili să-i dăm de capăt acestei mistuitoare întrebări…
De ce vă spun asta? Pentru că am descoperit, cu stupoare dar și cu emoție plină de bucurie, că atunci când îți concentrezi toate forțele spre un ideal, un obiectiv, și zi de zi îmbraci haina pasiunii, a ambiției și a perseverenței în muncă și cunoaștere, atunci ajungi să trăiești clipe de maximă luciditate și intensitate, când poți afirma fără echivoc: „Acum sunt străbătută de un curent minunat și indescriptibil… curentul trăirii pline de sens și a savurării vieții cu adevărat.”
Pentru mine o astfel de experiență a reprezentat Olimpiada Națională de Teologie Romano-Catolică. Nu doar un avânt și o aprofundare uriașă a unor conținuturi mai mult sau mai puțin teoretice, ci o implicare a Ființei, o trăire „aici și acum”, în urma căreia am descoperit o lume cu totul nouă, dar, mai ales, m-am redescoperit având o cu totul altă structură interioară. Căci, acesta este, într-adevăr, scopul unei astfel de competiții: nu doar dezvoltarea intelectuală și atingerea Excelenței, ci, mai ales, o oportunitate ce presupune schimbarea propriei persoane, asumarea unor experiențe noi și configurarea unui nou Eu, mai bun, mai înțelept, mai statornic.
Și, pentru că reușita într-un astfel de domeniu, precum și adâncirea studiului în Teologie, nu constau doar în însușirea unui conținut informațional teoretic vast, pot spune că, pe lângă experiențele deosebite, trăite cu ocazia acestei Olimpiade, alături de oameni dragi și vizitarea unor locuri marcante precum Sighetul-Marmației, un loc cu o istorie tulburătoare, am reușit cu acest prilej și în decursul pregătirii mele intense să-mi însușesc o comoară de preț a omului religios, rugăciunea, comoară pe care o regăsim în vorbele lui Evgarie din Pont, și anume că „un adevărat teolog este cel care se roagă.”

Am învățat de la olimpici
(Pr. Petru Sebastian Tamaș)

Domnule profesor, ajutați-mă să devin mare așa cum sunteți dumneavoastră!”, mi-a mărturisit într-o zi un tânăr ce intra în primul an de liceu. Cuvintele elevului îmi răsună și astăzi ca un dangăt de clopot în zorii fiecărei zile și de fiecare dată când pășesc spre sălile de clasă. Paradoxal sau nu, pregătind olimpici, cred că mai mult sunt învățat decât învăț pe alții.
Am învățat de la olimpici că dacă te-ai oprit din studiat și din a crește ai pierdut șansa de a fi mai bun;
Am învățat de la olimpici că viața e o luptă cu multe bătălii, nici bine nu se-ncheie una că începe alta;
Am învățat de la olimpici că fără pasiune te stingi precum o lumânare sub adierea vântului de toamnă; Am învățat de la olimpici că niciodată nu le știi pe toate și mereu mai e ceva de învățat;
Am învățat de la olimpici să mă ridic atunci când eșuez, căci eșecul nu-i decât o treaptă spre succes;
Am învățat de la olimpici să nu mă mulțumesc cu lucrurile mici, să construiesc cetăți și nu cocioabe;
Am învățat de la olimpici să transform catedra în altar, iar acolo să mă jertfesc precum Cristos;
Am învățat de la olimpici să am modele oameni mari și astfel să le calc pe urme;
Am învățat de la olimpici că ceilalți nu-mi sunt adversari ci prieteni cu care împart aceleași pasiuni și vise;
Am învățat de la olimpici că fără iubire știința ucide și fără știință iubirea este oarbă;
Am învățat de la olimpici să dărui totul, să sacrific totul fără speranța de răsplată, căci asta înseamnă a iubi;
Am învățat de la olimpici să tind spre Absolut, să-l visez, să-l caut și chiar să îl iubesc, căci asta înseamnă Excelență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *