Hram și deschiderea anului școlar

14699641_1206534749382799_145210472_oPS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, a prezidat Liturghia hramului pentru elevii Liceului Catolic din Iași (profilul de teologie de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”), luni, 3 octombrie. Patroana spirituală a școlii este sfânta Tereza a Pruncului Isus. Cu această ocazie, a fost marcat și din punct de vedere spiritual începutul noului an școlar. Au participat actuali și foști elevi ai școlii, precum și profesori ai Colegiului Pedagogic.

Celebrarea hramului și a deschiderii noului an școlar pentru elevii Liceului Catolic din Iași a a avut loc la Căminul Xaverianum din Copou. PS Aurel Percă a fost însoțit în altar de preoții care se ocupă de formarea tinerilor în Colegiul Pedagogic, precum și de mai mulți preoți din Iași. În capelă, în primele bănci erau profesorii, în frunte cu doamna Irina-Ofelia Cosovanu – director adjunct al școlii – și  doamna Mariana Purțuc – președinte al Fundației Pro Educatione, în grija căreia se află Căminul Xaverianum.

Celor aproximativ 100 de elevi ai profilului de teologie li s-au adăugat alți câteva zeci de elevi care învață în diferite licee din Iași, dar locuiesc în Căminul Xaverianum, precum și numeroși foști elevi. Îmbrăcați în uniforma specifică, sub directa coordonare a Petronelei Andrieș, dirijoarea corului, elevii au animat frumos sfânta Liturghie.

Predica PS Aurel a fost o frumoasă invitație de a trăi cea mai importantă vocație din lume: iubirea. Având-o pe sfânta Tereza a Pruncului Isus ca model, tânărul de azi poate răzbate cu seninătate pe drumul anevoios al vieții. Trăirea copilăriei spirituale, care are la temelie încrederea, a fost un alt punct al invitației Preasfințitului. În școală elevul să se încreadă în dreapta călăuzire a profesorului, care devine „un părinte” ce construiește în fiecare zi viitorul lumii și al Bisericii.

La finalul celebrării, pr. prof. Petru-Sebastian Tamaș, directorul coordonator al acestui profil de teologie și al Căminului Xaveianum, a exprimat în numele actualilor și foștilor elevi recunoștința pentru tot ceea ce am învățat cu toții în acești aproximativ 20 de ani de prezență a claselor de teologie romano-catolică în Colegiul Pedagogic. Am înțeles că școala fără iubire se întoarce împotriva omului, iar vocația fără iubire devine o simplă meserie.

Paula Ignat, clasa a XII-a

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *