O mărturie americană despre libertatea de conştiinţă

Marţi, 10 octombrie 2017, un grup de elevi de la Căminul Xaverianum a participat la dezbaterea cu tema: „O mărturie americană despre libertatea de conştiinţă”, susținută de Kim Davis şi Horaţio Gabriel Miheţ la Iaşi, în aula Casei de Cultură a Studenților.

Conferinţa de la Iaşi a făcut parte din circuitul de conferinţe „O mărturie americană despre libertatea de conştiinţă”, organizate de Coaliţia pentru Familie, în perioada 6-13 octombrie 2017, în principalele oraşe ale ţării şi în capitală. Au fost invitate să participe toate persoanele care împărtăşesc valorile căsătoriei, ca uniune dintre un bărbat şi o femeie.

Plecând de la cazul concret al doamnei Kim Davis, care a fost încarcerată 6 zile din motive de conştiinţă şi apărare a libertăţii religioase (libertate prevăzută în însăşi Constituţia Statelor Unite ale Americii), s-a discutat despre o problematică destul de acută referitoare la gradul real de aplicare a drepturilor şi libertăţilor religioase în contextul social actual. Acest aspect a fost, de altfel, punctat şi reliefat elocvent de avocatul apărării, domnul Harry Miheţ, în cadrul procesului desfăşurat la curtea federală de justiţie.

Kim Davis, funcţionar guvernamental în Rowan County, s-a văzut în postura de a fi obligată să elibereze certificate de căsătorie cuplurilor monosexuale după legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex din anul 2015, deşi ceruse în mod repetat autorităţilor să găsească o soluţie de protejare a funcţionarilor publici, care, din motive de conştiinţă, nu pot încheia astfel de documente. Cererile sale au rămas fără răspuns, însă ea a plătit cu închisoarea pentru exercitarea dreptului ei constituţional la libertate religioasă.

Horaţio Gabriel Miheţ a crescut în România comunistă, iar la vârsta de 12 ani a emigrat cu întreaga familie în Statele Unite, unde a obţinut licenţe în ştiinţe politice şi criminologie la Universitatea din Florida. În 2002, a absolvit magna cum laude la Duke University School of Law. În prezent, este vicepreşedinte pentru Afaceri Juridice şi director al Consiliului Litigii din Liberty Counsel, organizaţie internaţională nonprofit de litigii, educaţie şi politici, dedicată promovării libertăţii religioase, sanctităţii vieţii şi familiei. Cu filiale în Florida, Virginia, Washington D.C. şi Israel, Liberty Counsel are sute de avocaţi în întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *