2015-2020Evenimente

O săptămână minunată!

DSC_0674Bucurie, cultură, emoție, sunt doar câteva dintre cuvintele ce ar putea caracteriza Săptămâna Școala Altfel, desfășurată între 18-22 aprilie. Și în acest an, elevii liceului nostru au petrecut mult timp împreună și au desfășurat activități deosebit de frumoase și constructive. Am avut ocazia de a petrece mai mult timp împreună.

Am început săptămâna asistând la o prezentare despre contul bancar, unde am învățat cum să ne protejăm conturile. Seara, cei mai mulți dintre noi au intrat pentru prima dată în viața lor pe Stadionul Municipal „Emil Alexandrescu” din Iași, unde am vizionat live o partidă de fotbal, în calitate de spectatori.

„Traficul de persoane” nu este un subiect tabu, ci unul de mare actualitate – asta a încercat să le arate elevilor prin imagini video și explicații pertinente pr. Felix Roca, cel care se ocupă de pastorația tinerilor și asociațiilor în Biserica Catolică din România.

„Blocul fantomă” era o necunoscută pentru cei mai mulți dintre noi, însă, în săptămâna altfel, am descoperit și o altă față a Iașului. În mijlocul unui oraș cultural, dezvoltat din punct de vedere economic, există însă și câteva pete de culoare ce ne amintesc că lângă noi trăiesc încă mulți oameni săraci, iar noi nu avem dreptul să trecem nepăsători pe lângă ei. În acest sens, clasele a IX-a și a X-a au vizitat în zile diferite câteva familii din acest bloc oferindu-le diferite obiecte de îmbrăcăminte.

Un concurs de cultură generală între reprezentanți ai claselor de la profilul teologie a dat culoare și frumusețe manifestărilor din această săptămână. Organizat aproape impecabil de elevul Cristian Grițcu de la clasa a XI-a, concursul i-a avut câștigători pe elevii clasei a IX-a, care au câștigat două din cele trei probe de concurs.

Nu au lipsit întrecerile sportive. Băieții s-au deplasat la Mănăstirea „Don Orione”, unde au organizat un Campionat de fotbal, iar fetele au organizat întreceri de handbal și diferite concursuri pe echipe la Căminul Xaverianum. Din păcate vremea ploioasă a împiedicat desfășurarea în cele mai bune condiții a acestor activități.

Într-un dintre zile, două dintre clase s-au deplasat în Zona Tătărași, pe str. Aeroportului, la Batalionul 151 Infanterie „Lupii Negri”, unde au vizitat unitatea militară. A fost o activitate apreciată de elevi, care au avut multe curiozități și au fost îndrumați cu pricepere de gazde. Pe drumul de întoarcere am organizat un popas la Mănăstirea „Frații Școlilor Creștine”, unde am descoperit o comunitate de călugări ce se ocupă de creșterea și educarea a aproximativ 20 de tineri ce provin din familii deficitare. A fost impresionant tot ceea am întâlnit aici.

Nu au lipsit, bineînțeles, vizitarea diferitor muzee și obiective turistice din Iași (Muzeul Universității, Biserica Trei Ierarhi, Palatul Roznovanu etc.), și nici ieșirile în natură (la Ciric, în Grădina Botanică).

O activitate apreciată de noi elevii a fost și vizitarea standurilor pregătie la Universitatea de Medicină și Farmacie, iar apoi a Muzeului Universității. Mulți elevi au fost impresionați de cele întâlnite și speră ca într-o zi să ajungă medici buni.

A fost, așadar, o săptămână specială în care nu a lipsit zâmbetul de pe buze. Bucuria reușește să îi facă pe oameni mai buni. Doar astfel, sufletul poate aprinde în trupurile noastre, lumina dulce a vieții.

Cotnăreanu Bianca și Bișoc Cristiana, clasa a XII-a

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *