Pe drumuri de munte, la Slănic Moldova
Patru zile în mijlocul naturii au petrecut elevii clasei a XII-a F, în zilele de la finalul Săptămânii altfel din acest an şcolar, între 10 şi 13 aprilie 2015. Departe de preocupările cotidiene şi de stressul apropiatului examen de Bacalaureat, însoţiţi de dirigintele nostru, pr. Petru Tamaş, ne-am deconectat din plin în perla staţiunilor moldave, la Slănic Moldova.
O nouă călătorie cu trenul: mai lungă şi mai provocatoare. De această dată am purtat cu noi şi sacul cu cartofi, dulceţuri şi alte alimente necesare pentru a susţine forţa fizică. Programul celor aproape 30 de elevi participanţi a îmbinat religiosul, cultura şi divertismentul în mod misterios.
O provocare puternică a fost gătitul. Elevii, prin rotaţie, au gătit în bucătăria pusă la dispoziţie de casa parohială din Slănic Moldova, iar bucătarii au fost la un pas de a primi titlul de „master chaft”.
Salnia din „Târgu Ocna”, pe care am vizitat-o în dimineaţa zilei de sâmbătă ne-a ajutat să înţelegem că avem o Românie frumoasă, de care ar trebui să fim mândri. După-amiază, cele „300 de trepte” au fost escaladate dintr-o suflare. Bucuria, cântecul, fotografiile au fost doar câteva dintre elementele care au marcat cele câteva ore de efort pe căriri de munte. Apa „miraculoasă” a staţiunii se pare că nu ne-a fascinat prea mult, toţi preferând să o gustăm la o vârstă mult mai înaintată. Pentru că era Paştele în Biserica ortodoxă, o parte dintre noi am participat la celebrările pascale la una din cele două biserici din staţiune.
Comunitatea catolică din Slănic Moldova şi părintele paroh Petrică Dăncuţ s-au dovedit a fi „gazde alese”. Liturghia la care am participat în ziua de duminică, la ora 11.00 ne-a umplut de viaţă şi entuziasm. A urmat o dimineaţă relaxantă la una dintre piscinile din staţiune, pentru ca seara să se încheie în fumul „grătarului” şi sunetul muzicii.
Luni dimineaţă a trebuit să părăsim staţiunea, pentru a ne întoarce spre casele noastre, unde ne aşteptau alte câteva zile de vacanţă. Zilele petrecute la Slănic Moldova au fost o minunată ocazie de a ne cunoaşte şi de a ne bucura împreună.
Iulia Pal, clasa a XII-a F