2015-2020Evenimente

Rugăciuni pentru unitatea creștinilor

Credincioși laici și preoți din întregul Iași au participat joi, 21 ianuarie 2016, la ora de rugăciune pentru unitatea creștinilor, desfășurată în căminul Fundaţiei Pro Educatione „Xaverianum” (Copou), la ora 17.00. Celebrarea a fost prezidată de pr. Iosif Dorcu, avându-i alături la altar pe pr. Petru-Sebastian Tamaş (directorul căminului), pr. Benone Lucaci (decan de Iaşi), precum şi alţi opt preoţi din Iaşi, numeroşi credincioşi, precum şi elevii care sunt găzduiţi acolo.

Cântecul de la intrare „Când viaţa ne pare lipsită de sens” le-a dăruit tuturor, încă de la începutul celebrării, speranţa că putem fi uniţii cu toţii sub acela cap, şi anume Cristos. Au urmat apoi rugăciuni în care a fost invocat Duhul Sfânt şi rugăciuni de reconciliere recitate de preoţi.

Cuvântul de învăţătură a fost ţinut de părintele Felix Roca, responsabil cu Oficiul pentru Pastoraţia Tinerilor, Copiilor şi Asociaţiilor. Sfinţia sa ne-a prezentat, înainte de toate, o recapitulare a temelor propuse până acum în această Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor. După recapitulare a urmat „lecţia de astăzi”: „Un popor de preoţi chemaţi să vestească evanghelia”.

„Noi ne scandalizăm de preoţi dacă nu sunt fideli vocaţiei lor, şi este normal, dar oare noi ne punem întrebări dacă nu suntem fideli luptei împotriva dezbinării? Cum să fie pace în lume dacă între noi nu există pace; mai exact, între mine şi cel de lângă mine, la şcoala unde învăţ, la muncă etc. Nu există pace şi unitate în clasă şi noi vrem unitate în lume?” Aceste gânduri le-a propus părintele predicator pentru a patra zi de rugăciune pentru unitate, dar a lăsat şi o temă pentru acasă: „Ecumenismul şi pacea trebuie să înceapă cu noi, în locul în care suntem!”

După omilie a urmat mărturisirea crezului, rugăciunea universală, stropirea cu apă sfinţită şi recitarea rugăciunii domneşti. În cele din urmă toţi şi-au oferit semnul iubirii frăţeşti după care au cântat, în semn de mulţumire şi de iubire frăţească, „Ce bine e când fraţii”.

A urmat apoi un moment de rugăciune comună şi anume recitarea unei rugăciuni din tradiţia ortodoxă.

Înainte de binecuvântarea finală părintele Petru-Sebastian Tamaş a prezentat credincioşilor pe toţi preoţii ce au participat la această celebrare. După aceea a mulţumit părintelui Iosif Dorcu, cel care a prezidat celebrarea, părintelui predicator, Felix Roca, şi celor prezenţi pentru rugăciunile pe care le înalţă permanent către Dumnezeu pentru realizarea unităţii, dar şi pentru faptul că şi-au făcut timp să participe la acest moment înălţător.

Cântarea a fost animată atât instrumental, cât şi vocal, de tinerii care sunt găzduiţi în Ccăminul „Xaverianum”.

Andrei Gherghel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *