Sub privirea Sfintei Tereza: hramul liceului 2011

hram 2011-1PS Aurel Percă, episcopul auxiliar al dicezei de Iași, a sporit cu prezența Sa solemnitatea hramului din acest an al profilului de teologie catolică din cadrul Şcolii Normale din Iaşi. La liturghia celebrată în seara zilei de 3 octombrie, în capela Căminului „Xaverianum” au participat elevii şi profesorii şcolii, preoţii care îşi desfăşoară activitatea la liceu precum şi preoţi oaspeţi din Iaşi.

Deşi Sfânta Tereza a Pruncului Isus a fost comemorată în ziua de sâmbătă, 1 octombrie, liturghia hramului a fost transferată în ziua de luni, pentru o mai bună participare la sărbătoarea patroanei spirituale a liceului nostru. Îmbrăcaţi în uniformă şi cu emoţie în inimă, cei peste 100 de elevi ai profilului teologic l-au primit cu entuziasm pe PS Aurel Percă. După ce i-a salutat pe cei prezenţi, încă de la intrarea pe poartă, episcopul şi-a exprimat bucuria de a putea participa la hram, purtând cu sine salutul PS Petru Gherghel.

Îmbrăcată în straie de sărbătoare, capela s-a dovedit a fi neîncăpătoare. În primele rânduri, în bănci, s-au aflat cadrele didactice, între ele aflându-se doamna Viorica Codreanu – director adjunct al Şcolii Normale şi doamna Mariana Purţuc – preşedintele Fundaţiei Pro Educatione. La altar, alături de PS Aurel Percă s-au aflat pr. Benone Lucaci – rectorul Institutului Teologic şi fost responsabil al profilului teologic până la 1 septembrie a.c. şi pr. Petre Chelaru – noul responsabil al profilului.

Elevii au pregătit frumos celebrarea. S-au spovedit, au animat cântările, au proclamat lecturile şi au adus darurile la sfântul altar. În predica pe care a ţinut-o PS Aurel Percă a vorbit despre setea spirituală a sfintei Tereza, despre vocaţia iubirii la care ea s-a simţit chemată. Istoria unui suflet, autobiografia sfintei, poate constitui pentru fiecare elev şi profesor un ghid în căutarea păcii şi bucuriei interioare.

Dorind mult curaj şi încredere în Providenţa divină noii echipe de coordonare a profilului teologic, formată acum din preoţii Petre Chelaru, Claudiu Robu, Petru Tamaş şi Felix Roca episcopul a împărţit tuturor binecuvântarea finală. Astfel, sub privirile sfintei Tereza a Pruncului Isus a început un nou an şcolar, sperăm plin de bucurii şi realizări.

Pr. Petru Sebastian Tamaş

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *