2015-2020Evenimente

Ziua Mondială a Tineretului – o experiență de neuitat „Fiți milostivi, precum Tatăl este milostiv!”

În dimineața zilei de 18 iulie, aproximativ 125 de tineri din Dieceza de Iași au pornit plini de speranță, însetați de cunoaștere și nerăbdători spre Polonia, unde avea să se desfășoare A XXXI-a Zi Mondială a Tineretului. Unii tineri au plecat cu dorința de a-l vedea pe papa Francisc, alții doreau să creeze prietenii noi, să se apropie mai mult de Isus, iar alții să își găsească pacea interioară…

De la profilul de teologie romano-catolică am fost prezente zece persoane: nouă elevi și părintele Petru Sebastian Tamaș. În prima săptămână au avut loc zilele în dieceză, iar noi, tinerii din Dieceza de Iași, am avut activități în Dieceza de Kielce. Acolo am fost cazați în familii, ceea ce a reprezentat o provocare pentru majoritatea dintre noi, deoarece am fost nevoiți să vorbim în limba engleză. Au fost însă și familii care vorbeau doar poloneză, și astfel provocarea a devenit și mai mare.

În această săptămână am cunoscut tineri polonezi, am făcut jocuri, ne-am rugat împreună, dar, mai ales, am legat prietenii. Mi-a plăcut mult prima zi, deoarece, după aproximativ 7 km de mers pe jos prin pădure, am ajuns într-o poieniță unde am participat la Sfânta Liturghie alături de tinerii din Polonia și Cambodgia. Tinerii polonezi ne-au învățat câteva expresii în limba lor, iar noi, de asemenea, i-am învățat câteva expresii în limba română. A fost o săptămână plină de drumeții, jocuri, muzică… Tinerii polonezi și familiile gazdă au avut grijă să ne simțim foarte bine. Luni, 25 iulie, cu lacrimi în ochi, ne-am luat rămas bun de la noii noștri prieteni și am rămas cu speranța că ne vom reîntâlni cât mai curând în România.

Următoarele zile le-am petrecut în Cracovia și într-un sat din apropiere. Am fost cazați în Swiatniki, un sat foarte primitor, la aproximativ 20 km de Cracovia, și am fost cazați într-o școală. De aici ne deplasam în fiecare zi spre Cracovia. Acolo am vizitat Sanctuarul Sf. Ioan Paul al II-lea, unde am văzut haina pe care acesta o purta când a fost împușcat, dar și Sanctuarul Sf. Faustina Kowalska. Am luat parte, de asemenea, la Întâlnirea Mondială a Acțiunii Catolice, care a avut loc la Biserica dominicană „Sf. Treime”, unde ne-am rugat împreună. Cei de la Scout au avut și ei o întâlnire asemănătoare. Toți tinerii din România ne-am reunit la cele 3 cateheze în limba română, ținute de trei episcopi români, printre care și PS. Petru Gherghel. Temele catehezelor au fost: „Acesta este timpul Milostivirii!”, „Să ne lăsăm atinși de milostivirea lui Cristos” și „Doamne, fă din mine un instrument al milostivirii tale!”. Cu toții am avut ocazia să le punem întrebări episcopilor, să ne spovedim etc. După prima cateheză am participat cu toții la Sfânta Liturghie în rit bizantin. Joi ne-am întâlnit toți tinerii prezenți la acest eveniment pentru a-l întâmpina pe papa Francisc. Unii au reușit să îl vadă de aproape, alții mai de la distanță. Vineri am participat la Calea Sfintei Cruci alături de papa, iar sâmbătă ne-am îndreptat cu toții spre Campus Misericodiae, unde aveam să ne petrecem ultima noapte și să luăm parte la seara de veghe. Duminică, după participarea la Sfânta Liturghie celebrată chiar de papa Francisc, ne-am urcat în autocare și am pornit liniștiți spre casă.

În aceste zile minunate, eu am descoperit ceea ce am căutat: pacea interioară, răspunsuri la unele întrebări ce mă chinuiau, am redescoperit și bucuria de a fi și de a avea prieteni. Această experiență mi-a adus seninătate, împăcare atât cu mine cât și cu ceilalți, dar mai ales bucurie: bucuria de a fi iubită de Dumnezeu. Aici am descoperit importanța acestei iubiri, dar, mai ales, a conștientizării acesteia. Sfântul Părinte ne îndeamnă pe noi, pe toți tinerii din lume, să ne dăm mâinile și să construim poduri, nu ziduri. Noi putem trăi în diversitate, însă orgoliul este cel care nu ne lasă. Isus dorește un tineret activ, plin de bucurie. Faci tu parte din acest tineret? Acestea au fost unele dintre temele de meditație pe care ni le-a dat Sfântul Părinte și care m-au marcat cel mai mult. Cu siguranță, aș repeta oricând această experiență! Sper să ne vedem peste trei ani în Panama!

Alina Bereșoae, clasa a XII-a

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *