2010-2015Evenimente

Aniversare la Poiana Micului – mai 2012

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

În data de 2 mai, când se sărbătorește Ziua Diasporei Poloneze, locuitorii satului Poiana Micului, județul Suceava, localitate din care provine și o elevă de la liceul nostru, au aniversat anul acesta 170 de ani de la înființarea localității, în anul 1842 de către etnicii polonezi împreună cu germanii din Cehia.

Manifestările au început la ora 15, când la Biserica Fericitul Ioan Paul al II-lea a început Sfânta Liturghie solemnă, la care au participat alături de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, 30 de preoți din Decanatul de Bucovina si din Polonia.

Liturghia s-a celebrat în limbile latină, polonă și română, iar cântările au fost intonate de corul Bisericii din localitate.

În cuvântul său de învățătură, PS Petru Gherghel a rememorat istoria satului Poiana Micului și și-a exprimat aprecierea față de tradițiile și credința etnicilor polonezi.

PS Petru Gherghel a reamintit perioada când în urmă cu peste 50 de ani a slujit ca preot comunitatea poloneză din Solonețu Nou, o localitate învecinată cu Poiana Micului, arătând că se simte legat de polonezii din România.

După liturghie cei prezenți s-au îndreptat spre Casa Polona, PS Petru Gherghel preferând să străbată pe jos drumul prin localitate, pentru a se simți mai aproape de credincioși.

La Casa Polonă a avut loc un spectacol folkloric susținut de ansamblurile artistice din Poiana Micului și din Solonețu Nou.

După spectacol, cei prezenți s-au întâlnit la agapă frățească.

Manifestările de la Poiana Micului au arătat că există o legătură indestructibilă între credincioși și Biserică, că tradițiile și identitatea unei comunități nu pot exista fără Biserică, iar prezența păstorului în mijlocul credincioșilor nu poate decât să întărească legătura dintre Biserică și credincioși.

Adrian Munteanu, cl. XII-a

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *