Perspective

Perspective după terminarea liceului

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fiecare sfârșit de an școlar ne provoacă pe noi, profesorii, să ne gândim la generațiile de elevi care au frecventat cursurile liceului nostru și să ne întrebăm unde se află, cu ce se ocupă, pe ce drum au apucat în viață cei pe care i-am călăuzit în perioada liceului și cărora am căutat să le fim aproape inspirându-le curaj și înțelepciune. În definitiv, ce roade au adus eforturile noastre de a educa conjugate cu eforturile lor de a se lăsa modelați și formați. Și nu în ultimul rând, ce șanse au avut foștii noștri elevi de a-și găsi un loc în societate după terminarea liceului.

Ca să răspundem la aceste întrebări am invitat câțiva dintre absolvenții noștri, pentru a ne împărtăși experiența lor și a ne indica perspectivele ce-i așteaptă pe cei care fie sunt la început de liceu, fie se apropie de terminarea lui.

V-aș ruga, întâi de toate, să vă prezentați.

Sunt Mihaela, am terminat în promoția 2011 și sunt din localitatea Butea, jud Iași. Acum sunt studentă în primul an la Facutatea de Medicină, specializarea Asistență Medicală Generală.

Și eu am terminat liceul la Școala Normală „V. Lupu” Iași, la profilul teologie catolică în anul 2011. Mă numesc Ionuț și sunt din Răducăneni, jud. Iași. În prezent, sunt student în primul an la Facutatea de Teologie din cadrul Universității Al. I. Cuza.

Salut! Mă numesc Lavinia și sunt din localitatea Săveni, un sătuc cam la 50 km de Iași. Am terminat tot în promoția 2011 și acum sunt la Universitatea Al. I. Cuza, Facultatea de Litere, secția Română – Spaniolă.

Ce a însemnat pentru voi perioada liceului?

Mihaela: Pentru mine perioada liceului a fost foarte interesantă; a fost o perioadă de creștere, de maturizare, mai ales spirituală. Am avut oportunitatea de a cunoaște persoane noi, de a învăța de la ceilalți foarte multe lucruri, și am avut alături persoane care m-au îndrumat într-un mod creștinesc (preoții, domnișoara dirigintă, colegii mai mari…).

Ionuț: Întreaga mea perioadă petrecută la liceu a însemnat: schimbare și noutate, maturizare, fericire, greutăți, prietenie… Încă din clasa a IX-a și până în clasa a XII-a am avut parte de diferite schimbări: clasa a IX am făcut-o la Seminarul „Sfântul Iosif” din Bacău, apoi  clasa a X-a și primul semestru al clasei a XI-a le-am continuat la Colegiul Catolic din Bacău și din al doilea semestu până la absolvire la Liceul Catolic din Iași. Am urmat diferite licee, însă de fiecare dată am continuat pe latura teologică, pentru simplul fapt că sunt profesori cu adevarat buni în ceea ce fac, depun efort și interes pentru creșterea și maturizarea noastră umană și spirituală; mediul în care se învață și se trăiește este unul care îți asigură un viitor și o formare corectă, demnă de numele de creștin. Având loc aceste schimbări majore, inevitabil am avut contact cu foarte multe persoane. De la fiecare am avut de învățat câte ceva. Schimbările din liceu m-au făcut să-mi dau seama că nu găseam locul care mi se potrivește  și care să mă mulțumească pe deplin.

Lavinia: Perioada liceului a fost pentru mine cea mai frumoasă experiență, întrucât am intrat ca o „simplă adolescentă” (destul de dezorientată la început) și am devenit pe parcurs o tânără capabilă să-și ia viața în mâini și să accepte toate surprizele ei cu care se confruntă, avându-l alături mereu pe Dumnezeu.

Haideți să concretizăm puțin. Vă propun să amintiți câteva lucruri care v-au marcat pozitiv la acest liceu, lucruri pe care, poate, la alt liceu nu le-ați fi putut face.

Mihaela: M-au marcat în mod pozitiv diferitele activități la care am luat parte, toate orele de teologie care m-au ajutat să mă dezvolt spiritual, oportinitatea de a crește într-un climat familial, posibilitatea de a participa zilnic la Sfânta Liturghie, precum și diferitele ieșiri făcute cu clasa și cu întregul profil la Repedea, la Pralea, la întâlnirea diecezană a tinerilor, la banchet etc. Au fost multe momente unde am învățat ce înseamnă unitatea în diversitate, prietenia, fericirea și colegialitatea.

Ionuț: În primul rând colegii de la profil, momentele petrecute împreună la căminul profilului m-au făcut să văd viața altfel, să-i vad pe oameni ca niște prieteni de care să nu mă tem și în care să am încredere. Un alt avantaj este cel legat de diversitatea de materii pe care le oferă profilul unde poți descoperi foarte multe informații și noutăți, fie generale, fie de ordin religios. Pentru mine un alt avantaj consider că este relația profesor – elev, în care profesorii sunt deschiși și înțelegători față de fiecare.

Lavinia: La acest liceu am avut posibilitatea să cunosc oameni extraordinari, cu o inimă mare, o mână mereu întinsă pentru a ajuta, ocazia descoperirii drumului în viață, o organizare exemplară, spirit de familie (cunoșteam fiecare elev de la clasa a IX-a până la clasa a XII-a), mi-am descoperit multe calități, un cămin la care să mă întorc cu mult drag și mai ales profesori care m-au format și m-au îndrumat în așa fel încât am devenit capabilă să am o cultura generală bogată și o conduită morală perfectă pentru numele de creștin. Liceul m-a făcut să cresc, din toate punctele de vedere, și sunt mândră că am fost eleva profilului  de teologie.

Poate că noi profesorii nu suntem întotdeauna pe deplin conștienți de impactul pe care îl are fiecare gest și cuvânt al nostru. De asemenea contează mult să ai parte de colegi cu care să poți împărtăși toate cu încredere.

V-aș ruga acum să adresați un gând pentru cei care anul acesta își vor începe viața de licean.

Mihaela: Celor care își încep viața de licean le doresc să se bucure de darul vieții, de darul credinței și de familie; să aibă curajul de a spune „DA” provocărilor, de a avea încredere în Dumnezeu și în ei în orice împrejurare.

Curaj! Încercați să trăiți fiecare zi cu seninătate, cu speranță și cu multă dorință de a iubi, a trăi, a învăța!

Ionuț: În primul rând, pentru toți adolescenții care pașesc spre această etapă de licean, sfatul meu este să „profite” din plin de acestă perioadă unică din viața fiecăruia. Vor exista certuri, neînțelegeri sau alte probleme legate de învățătură, totuși din experiență spun că mi-aș mai dori să mă întorc cel puțin o oră la locul meu din banca de liceu, să-i revăd pe cei care m-au îndrumat, ajutat sau încurajat să-mi găsesc un sens în viată. Vă las să descoperiți singuri această frumusețe. Mult Succes!

Lavinia: Voi toți cei care începeți o nouă etapă a vieții, putei găsi la acest liceu familia pe care o lăsați acasă, prieteni, profesori foarte buni, dar cel mai important veți înțelege de ce Dumnezeu își are loc în viața omului. Succes!

Vă mulțumesc pentru această mărturie. Vă urez mult succes în noul drum pe care l-ați început și sunteți oricând bineveniți să vizitați locurile unde ați petrecut unele din clipele cele mai frumoase ale adolescenței voastre.

Interviu realizat de pr. Claudiu Robu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *