Cupa Prieteniei la fotbal 2011
„Cupa Prieteniei” la fotbal pentru tinerii catolici din zona Iaşi a ajuns deja la a patra ediţie. Manifestarea se va derula în lunile aprilie-mai pe terenul Mănăstirii „Don Orione” din Iaşi. Ea îşi propune ca mişcarea sportivă, în speţă, fotbalul, să contribuie la o mai bună cunoaştere şi apropiere dintre tineri şi la apărarea şi promovarea valorilor creştine în lumea sportului.
Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc vineri, 1 aprilie 2011, la ora 14.00, cu ritualul binecuvântării terenului şi a jucătorilor, prezidat de Preasfinţitul Aurel Percă.
Competiţia se desfăşoară, într-o primă etapă, prin meciuri între echipele din fiecare grupă, iar primele echipe clasate se vor califica în semifinale si finală. Iată echipele din grupe:
Grupa 1
1. Mănăstirea „Don Orione”
2. Parohia Podu Iloaiei
3. Centrul Diecezan Caritas
4. Grupul de tineri de la Catedrală
Grupa 2
1. Parohia „Sf. Anton” Iaşi
2. Parohia „Sf. Tereza” Iaşi
3. Parohia Dancu
4. Echipa „Fraţii Şcolilor Creştine”
Grupa 3
1. Liceul Catolic Iaşi
2. Corul „Juvenes Ecclesiae”
3. Oratoriul „Dominic Savio”
4. Parohia Bălţaţi
Înaintea celui de-al doilea meci de disputat, câţiva componenţi ai echipei au dorit să-şi exprime pentru site-ul nostru sentimentele care îi animă.
Ciprian, cu ce gânduri aţi abordat voi această competiţie?
Atât eu cât şi colegii mei am abordat această competiţie ca o provocare, în care să ieşim învingători. Dar, chiar dacă nu va fi posibil, nu ne vom pierde speranţa, ci rămânem prieteni, aşa cum spune şi motto-ul: “Cupa prieteniei”(Ciprian Ciobănaşu, cl. XI-E)
Denis, tu cum ai caracteriza echipa cu care se prezintă liceul nostru în acest an?
În acest an, liceul nostru se prezintă la “Cupa prieteniei” cu o echipă care poate fi luată drept exemplu din punct de vedere al jocului sportiv, cât şi al valorilor existente în echipă. Începând cu portarul şi terminând cu atacantul suntem o echipă complexă şi bine organizată. (Denis Ciobănică, cl. XII-D)
Dumitru, cum vă simţiţi tu şi coechipierii tăi după primul meci disputat şi câştigat detaşat?
După primul meci ne simţim foarte bine, deoarece am câştigat în mod detaşat şi ne gândim cu încredere la următoarele meciuri pe care le vom juca. (Dumitru Petruţ, cl. X-E)
Ca în orice competiţie, şi cu atât mai mult într-o competiţie între tineri creştini, există nişte reguli de disciplină, care să asigure buna desfăşurare şi spiritul creştin. Marius, cum priveşti tu şi colegii tăi aceste reguli? Sunt greu de respectat?
Eu privesc aceste reguli într-un mod pozitiv. Ele sunt benefice, pentru a evita certurile, pentru a respecta pe ceilalţi concurenţi. (Marius Deordea, cl. XI-E)
Ionuţ, pentru a vă atinge obiectivul, ce crezi că mai trebuie făcut sau evitat?
Pentru a ne atinge obiectivul, trebuie să existe calm, pase, comunicare şi înţelegere. Nu trebuie să fie tensiune şi nervozitate între noi, din cauza orgoliului personal de a înscrie goluri, ci să fim o adevărată echipă. (Ionuţ Augustin, cl. XII-D)
Părinte Benone, este dovedit faptul că într-un fel se vede jocul de pe margine şi altfel de pe teren. Cum percepeţi jocul echipei noastre de pe postul pe care jucaţi? Apoi cum simţiţi galeria noastră, este ea al „12-lea jucător de pe teren”?
Intr-adevăr, atunci când eşti pe teren, experimentezi un meci de fotbal cu totul diferit faţă de statutul de spectator. Pe lângă emoţiile inerente spiritului competiţiei, trebuie să te debarasezi de multe din schemele imaginate anterior şi să-ţi organizezi jocul în funcţie şi de adversar. Ca şi la şah, chiar dacă joci sute de partide, niciuna nu seamănă cu cealaltă. Din postul de fundaş pe care joc în echipă, am aproape întotdeauna preocuparea de a arunca mingi în faţă spre cei care „trebuie” să marcheze. Abia în al doilea rând mă gândesc că trebuie să fiu o „barieră” pentru atacanţii echipei adverse. Vorba aceea: „apărarea cea mai bună este atacul!”. În privinţa galeriei, nu am dubii că reprezintă „al doisprezecelea jucător”, tocmai de aceea se consideră că cei care joacă „acasă” sunt „avantajaţi”. Nu în ultimul rând trebuie avut în vedere că noi avem „cea mai tare galerie” din competiţie… (Pr. Benone Lucaci)
Vă mulţumim pentru bunăvoinţa de a participa la acest interviu. Urând mult succes echipei noastre, dorim să avem parte de vreme bună şi de mulţi spectatori şi, mai ales, să învingă prietenia!