Febra tezelor – nov. 2011
Dacă păşeşti pragului liceului nostru sau vizitezi Căminul “Xaverianum”, pe la sfârşitul lunii noiembrie, vei observa un lucru straniu: peste tot elevi agitaţi, înspăimântaţi, terorizaţi… Care o fi motivul? Le-a spus poate cineva că anul acesta nu mai vine Moş Crăciun din cauza crizei? Sau poate umblă vreun virus, virusul stresului? Nici pe departe! Nu acestea sunt motivele! Motivul este cu totul altul: binecunoscutele teze semestriale sunt cele care îi stresează pe elevi mai mult decât răul de mare sau de înălţime…
Dar, ca să nu spuneţi că mint, haideţi să aflăm împreună chiar de la elevi cum trec peste acest hop semestrial.
Am invitat la microfon câţiva boboci de clasa a IX-a, pentru a vedea cum privesc ei tezele de la liceu şi cum se simt după primele teze.
Tezele care au fost date în prezent sunt pe măsura cunoștințelor noastre și eu zic că ar fi trebuit ca fiecare elev să le facă față. (Cazacu Gabriela)
După părera mea tezele din cala a IX- a sunt potrivite pentru nivelul nostru. Vom vedea cum vor fi cele din anii următori. (Mogda Cătălin)
Având în vedere faptul că toți venim din locuri diferite, cu acumulări de cunoștințe unii mai mari, alții mai mici, tezele date consider că nu au fost prea grele, dar bineînțeles că nu toți au această părere. Acum este abia începutul. Vom vedea ce va urma. (Nalbaru Sorina)
Eu sunt de părere că subiectele sunt grele, iar unele nu au sens uneori. (Stolnicu Ciprian)
Pentru mine tezele nu sunt nici prea grele dar nici prea ușoare. (Barat Sabina)
Pentru mine tezele sunt potrivite chiar dacă unele subiecte sunt puțin mai grele. (Enea Claudia)
Eu sunt de părere că tezele sunt destul de grele, dar o să facem față cu bine. (Bîrsă Alexandra).
Dar să vedem cum trăiesc experienţa tezelor şi elevii din clasa a XII-a, pentru care probabil tezele au devenit o rutină.
Tezele din clasa a XII -a sunt grele, foarte grele, deoarece sunt subiecte de bac. (Simon Mihaela)
Sunt aiurea, pentru că sunt multe lucruri pe care nu le înțeleg. (Feraru Lucian)
Mulţumim elevilor care au avut bunăvoinţa să răspundă la întrebările noastre. Cu siguranţă, între timp ei au aflat şi antidotul pentru frigurile şi stresul care îi înspăimânta. Acest tip de friguri se vindecă cu un singur tip fel de antidot: ÎNVĂŢATUL.
Sperăm că elevii au luat din timp acest antidot şi la sfârşitul semestrului pot răsufla uşuraţi şi mulţumiţi că roadele sunt pe măsura eforturilor lor sau cel puţin pe aproape.
Sorina Nalbaru