2015-2020Evenimente

La colindat …

Un grup de tineri format din elevii Liceului Catolic „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” din Iași și elevii găzduiți în Căminul Xaverianum, împreună cu preoții diriginți și domnișoara pedagog, Andrieș Petronela, dirijoarea corului, au pornit la colindat, în ziua de 17 decembrie 2018. Pentru a cânta vestea bună a Nașterii Domnului prin colind, ei au poposit la cele mai importante instituții catolice din Dieceza de Iași, Episcopia Romano-Catolică, respectiv Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif”.

Nu putem să nu amintim, faptul că în cursul zilei de marți, 17 decembrie, elevii clasei a IX-a au mers și au colindat copiii internați în spitalul „Sf. Maria” din Iași.

În fiecare an marcăm prin intermediul colindelor acest mare eveniment, care a fost Naşterea Domnului nostru Isus Cristos. Colindele ne introduc în această atmosferă de sărbătoare, reuşind să cuprindă în melodii cele mai potrivite cuvinte pentru a răspunde celor mai adânci sensibilităţi ale noastre. Viaţa noastră este marcată de încercarea îngerilor de a pătrunde în sufletul nostru cu puterea colindelor.

Momente de bucurie oferă oamenii de Crăciun prin vestirea Nașterii Domnului. Cei care colindă se aseamănă îngerilor și aduc bucurie în casă. Așa se explică faptul că obiceiul colindatului a reușit să treacă în al treilea mileniu de existență fără a-și pierde valoarea, pentru că fiecare an reprezintă un „astăzi” continuu, iar pruncul Cristos se naște de fiecare dată, aducând mereu bucurie oamenilor.

Prima gazdă cu care am dorit să împărtășim vestea cea bună, a fost Institutul Teologic Romano-Catolic, reprezentat prin preotul rector Benone Farcaș și seminariștii care ne-au întâmpinat cu multă căldură și pace sufletească. A doua gazdă a fost Episcopia Romano-Catolică, unde am avut onoarea și privilegiul de a ne deschide ușile Preasfinții episcopi Petru Gherghel și Aurel Percă.

Preasfințitul Petru Gherghel ne-a umplut sufletele de bucurie prin lecțiile și cuvintele frumoase împărtășite înca din prima clipă de când am pășit în Episcopie, cu o întrebare al cărui răspuns l-am primit tot de la Preasfinția Sa, și anume „Știți pentru ce e importantă ziua Crăciunului? … Pentru că viața este confirmată și consacrată prin venirea lui Isus, darul pe care l-am primit noi toți la naștere.”

Și aș întări eu cu un alt dar primit de la Dumnezeu, și anume mântuirea, astfel încât următorul citat susține ceea ce noi oamenii conștientizăm pe zi ce trece tot mai mult, și anume că „Așa de mult a iubit Dumnezeu lumea încât a trimis pe Fiul Său în lume”, iar continuarea textului Evangheliei ne liniștește sufletele cu nădejdea mântuirii: „ca oricine, care crede în el să nu moară, ci să aibă viață veșnică.”

Așadar, în încheiere consider că vestirea celei mai mari bucurii este adusă prin colinde an de an în fiecare casă, aşa că, lăudaţi şi cântaţi şi vă bucuraţi!                

Denisa Lucaci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *