2010-2015Evenimente

Pelerini la Sighetu Marmației: 14 martie 2014

dsc_7656„Ai învins, Durcovici!” – cu această convingere 47 dintre elevii Liceului Catolic din Iași au realizat în perioada 14-16 martie 2014 un pelerinaj la Sighetu Marmației. Acolo, episcopul Anton Durcovici, murind pentru credință, de fapt, a învins.

Pelerinajul a avut ca scop o cunoaștere mai amplă a celor care au murit pentru credință, mai ales a jertfei episcopului Durcovici, ce va fi ridicat la cinstea alatrelor în luna mai. Vizita realizată la „Memorialul victimelor comunismului și al recunoștinței”, fostul penitenciar în care a murit episcopul, devenit acum muzeu, i-a introdus pe elevi într-o lume despre care nu s-ar fi gândit niciodată că ar exista. „Am învățat să mă mulțumesc cu ceea ce am” au spus mulți dintre elevii care au înţeles condițiile în care trăiau cei din închisoare.

Un alt moment emoționant trăit de noi elevii a fost sfânta Liturghie celebrată în Cimitirul Săracilor. Aici, noi elevii am dobândit o încredere mai mare în viața de apoi, în înviere. În acest cimitir se presupune că a fost aruncat trupul episcopului Durcovici. Elevii au vizitat la Săpânța Peri biserica cu cel mai înalt turn de lemn din lume (aproape 80 de metri). Tot la Săpânța am vizitat și renumitul „Cimitirul vesel”, unde ne-am amuzat citind mesajele de pe cruci. Spre seara zilei de sâmbătă am vizitat complexul mănăstiresc Bârsana, o emblemă a arhitecturii maramureşene.

În seara zilei de sâmbătă, 15 martie, am întâlnit un grup de tineri din Sighetu Marmației. Aceştia au pregătit pentru noi un frumos program de jocuri, bansuri și multă voie bună.

A doua zi, am pornit la drum dis-de-dimineaţă, întrucât la urma să participăm și să animăm liturghia solemnă din parohia Vatra Dornei. De acolo, în drumul spre casă, am făcut o scurtă escală la Mănăstirea „Voroneţ”.

La sfârșitul pelerinajului, fiecare dintre elevi a avut posibilitatea să împărtășească celorlalți ceea ce a trăit în aceste trei zile. „La început nu voiam să merg. Consideram că nu merit acest favor. Dar stau acum și mă gândesc cât aș fi regretat dacă nu participam și eu la acest pelerinaj”, mărturisește Camelia Antal din clasa a X-a. Această experiență va rămâne mult timp vie în sufletele noastre.

Fiecare loc vizitat de elevi a trezit în aceștia un sentiment puternic de recunoștință pentru eroii noștri și mai ales pentru episcopul Anton Durcovici. Mulţumim celor care ne-au ajutat să realizăm acest pelerinaj din care ne-am întors „îmbogăţiţi”, iar Domnul să le răsplătească sacrificiile!

Marilena Antal, clasa a XII-a E

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *