Rugăciune ecumenică

IMG_5588A cincea zi din octava de rugăciune pentru Unitatea Creştinilor, desfăşurată la Iaşi în anul 2015, a fost marcată joi, 22 ianuarie, printr-un moment de rugăciune la Căminul “Xaverianum” al Fundaţiei Pro Educatione  (Copou), unde, la ora 17.00, s-a desfăşurat o celebrare prezidată de PS Petru Gherghel, avându-i alături la altar pe pr. Petru-Sebastian Tamaş, precum şi alţi preoţi din Iaşi, numeroşi credincioşi, precum şi elevii care sunt găzduiţi acolo. La celebrare a participat şi pr. Benone Lucaci, rector la Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iaşi, care a ţinut predica pentru cea de-a cincea zi de rugăciune.

Cântecul de la intrare „Lumea-ntreagă să se înfrăţească” i-a introdus pe toţi cei prezenţi într-un moment de har, unire şi binecuvântare. Actul penitenţial, ce a avut loc înaintea proclamării lecturilor, ne-a îndemnat pe toţi să recunoaştem că suntem greşitori în faţa lui Dumnezeu şi că avem nevoie de purificare.

Fiecare dintre cei prezenţi a conştientizat că unitatea se poate construi doar împreună, şi tocmai de aceea prin cântarea Sfinte Dumnezeule care a avut loc în cadrul actului penitenţial, toţi cei prezenţi au implorat ca mila lui Dumnezeu să coboare asupra lor, având încredere că Dumnezeu este un Dumnezeu care împlineşte cuvântul său, care nu uită promisiunile sale.

După proclamarea lecturilor şi a Evangheliei, pr. Benone Lucaci, a reamintit tuturor celor prezenţi de necesitatea societăţii de a avea încredere în Dumnezeu, un Dumnezeu care ne potoleşte setea, iar noi nu suntem adunaţi astăzi aici pentru că este vreun moft de-al nostru, ci pentru că aceasta este dorinţa lui Isus.

Părintele de asemenea a precizat şi faptul că noi trebuie să urmăm exemplul sfintei Treimi, iar identitatea celuilalt nu trebuie privită ca pe o ameninţare pentru că, nu este suficient să cunoşti propria identitate ci să o cunoşti şi pe cea a celui de lângă tine. De multe ori relaţiile dintre noi au foarte mult de suferit din cauza prejudecăţilor de aceea spunea părintele în încheiere citându-l pe papa Francisc „Calea cea mai sigură de a-l cunoaşte pe celălalt este de a intra în mod direct în legătură cu el”, evitând astfel emiterea unor prejudecăţi care de multe ori nu sunt adevărate.

Cântecul Ce bine e când fraţii a exprimat dorinţa profundă de pace şi de unitate, iar pe faţa tuturor celor prezenţi se simţea bucuria, speranţa şi încrederea că Dumnezeu este fidel cuvântului său, un Dumnezeu care nu îi poate dezamăgi niciodată.

Părintele Petru-Sebastian Tamaş (directorul căminului), a mulţumit, la încheiere, celor prezenţi pentru rugăciunile pe care le înalţă permanent către Dumnezeu pentru realizarea unităţii, dar şi pentru faptul că şi-au făcut timp de a participa la acest moment înălţător. Părintele a mai vrut să amintească totodată trei sentimente pe care le simţea la sfârşitul acestei celebrări şi anume bucurie, recunoştinţă, speranţă.

Bucuria că ne-am adunat în această seară şi ne-am rugat împreună.

Recunoştinţa că l-am descoperit pe celălalt cu calităţile şi cu defectele sale

Speranţa pentru ca tinerii şi nu numai în urma acestor paşi către unitate în viitor să nu mai trebuiască să existe între toţi o oarecare diferenţiere, ci să fie un sigur popor care se îndreaptă către adevăratul izvor care este Cristos.

Înainte de binecuvântarea finală, PS Petru Gherghel a dorit să mulţumească părintelui Petru-Sebastian Tamaş pentru disponibilitatea cu care mereu participă la această octavă de rugăciune pentru unitatea creştinilor, tuturor preoţilor şi persoanelor consacrate prezente, credincioşilor, dar într-un mod deosebit tinerilor cărora le-a transmis că ” trebuie să fie cei care trebuie să transmită în lume această dorinţă a iubirii” pentru ca astfel să pornim la drum împreună către acel unic altar, către acel unic izvor care ne va potoli setea.

Ionuţ-Gabriel Giurgică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *