Ziua tineretului – Butea, 1 mai 2011

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Duminică, 1 mai 2011, ziua în care la Roma, în Piaţa „Sfântul Petru”, a avut loc beatificarea papei Ioan Paul al II-lea, un papă care a iubit tinerii, mulţi tineri din întreaga dieceza de Iaşi s-au reunit în Parohia „Preasfânta Treime” din Butea pentru a sărbători Întâlnirea Diecezană Anuală a Tinerilor. Au participat peste 3.100 de tineri din 100 de parohii. Tema care a ghidat întâlnirea din acest an a fost „Înrădăcinaţi şi întemeiaţi în Cristos, tari în credinţă” inspirată din Scrisoarea Sfântului Paul către Coloseni.

Cu o zi înainte de acest mare eveniment, tinerii din parohia gazdă, tinerii voluntari din asociaţiile Acţiunea Catolică „Sfântul Iosif”, Scout, Kolping împreună cu pr. Felix Roca, responsabil al Oficiului pentru Pastoraţia Copiilor, Tinerilor şi Asociaţiilor s-au întâlnit, pentru a face ultimele pregătiri.

Ziua de duminică s-a deschis cu sosirea grupurilor de tineri care s-au adunat în jurul altarului special amenajat în curtea bisericii. După salutul părintelui paroh, Petru Blaj, şi al părintelui Felix Roca, s-a dat startul programului cultural-religios prin intonarea imnului acestei zile. Tinerii au avut ocazia de a se spovedi, pentru a participa cu suflet curat la această zi şi a se putea împărtăşi, şi s-a făcut repetiţia la cântecele de la liturghie.

Deoarece se intenţiona intrarea în legătură cu Piaţa “Sf. Petru” din Roma pentru a viziona imagini de la beatificarea papei Ioan Paul al II-lea, ca pregătire pentru acest moment s-a făcut prezentarea unor filmuleţe de la vizita fericitului Ioan Paul al II-lea în România, în anul 1999, şi de la întâlnirile mondiale ale tineretului. El a fost iniţiatorul acestor întâlniri. La Tor Vergata, în anul 2000, le-a spus celor prezenţi: „Dacă stai cu tinerii, devii şi tu tânăr, voi sunteţi viitorul lumii, voi sunteţi speranţa Bisericii, voi sunteţi speranţa mea”. A propus ca în aceste pelerinaje tinerii să fie însoţiţi de o cruce, o copie a acestei cruci de-a lungul timpului a fost purtată şi în Dieceza de Iaşi în fiecare comunitate în care s-a desfăşurat Întâlnirea Diecezană a Tinerilor.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Petru Gherghel, alături de PS Dieter Geerlings, episcop auxiliar de Münster (Germania), şi PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi. La acest eveniment au participat şi autorităţile locale dar şi oaspeţi precum domnul Cristian Adomniţei, fost ministru al educaţiei şi tineretului.

La începutul sfintei Liturghiei, părintele paroh Petru Blaj a exprimat bucuria pe care o împărtăşeşte întreaga comunitate din Butea pentru oportunitatea de a organiza această ziua tineretului din acest an. Tinerii din Butea s-au bucurat că au avut ocazia ca, timp de un an, crucea tinerilor să fie alături de ei. „Suntem aici în numele tuturor tinerilor, pentru a vă prezenta încă odată, în faţa acestei cruci şi a celui care a fost răstignit, toate bucuriile şi tristeţile noastre, preocupările noastre, viaţa noastră, viitorul nostru şi mai ales speranţele noastre. Credinţa ne spune că, pentru a fi bucuroşi în lume, trebuie să ne purtăm crucea de toate zilele, pentru aceasta trebuie să ne îndrăgostim de sfânta Euharistie, care ne dă forţă să îmbrăţişăm crucea şi să rămânem: Înrădăcinaţi şi întemeiaţi în Cristos, tari în credinţă”.

Preasfinţitul Petru a anunţat cu bucurie că în anul 2012 va avea loc în Dieceza de Iaşi Întâlnirea Naţională a Tinerilor, crucea tineretului prezentă la Butea pe parcursul unui an pleacă la Iaşi.

După sărmăluţele oferite de credincioşii din parohia gazdă pentru toţi oaspeţii, sărbătoarea a continuat cu festivalul tinerilor, care s-a deschis cu interpretarea imnului zilei “Înrădăcinaţi în Cristos”.  În continuare colegii noştri de la  Liceul Catolic din Iaşi au prezentat o scenetă intitulată „Jurnal de familie cu Isus”. Tema scenetei a fost aleasă ţinând cont de faptul că ne aflăm anul familiei, la nivel diecezan. Au urmat şi alte scenete, momente muzicale şi de dans.

Dar, fiindcă, fiecare tânăr are modul său propriu de a privi şi experimenta lucrurile, să vedem ce ne răspund câţiva tineri de la liceul nostru, care au participat la Ziua tineretului de la Butea.

Cu ce impresii aţi rămas de la această zi?

Ziua tineretului a fost dintotdeauna o zi memorabilă pentru mine, deoarece este ziua noastră, a tinerilor. Anul acesta mie mi-a plăcut foarte mult imnul “Înrădăcinaţi în Cristos”, care, într-adevăr, te pătrunde cu versurile care au fost compuse. (cl. IX-a)

Pe mine, anul acesta, Ziua tineretului nu m-a lăsat la fel de impresionată ca în ceilalţi ani. Programul artistic nu a fost la fel de bogat; s-au prezentat câteva scenete, dar nu prea le-am înţeles mesajul, probabil din cauza zgomotului sau pentru că cei care au jucat rolurile nu au reuşit să-l transmită suficient de bine. (cl. X-a)

Cum a fost Sfânta Liturghie?

Sf. Liturghie este principalul moment din această zi. Au participat mulţi preoţi şi Preasfinţitul Petru Gherghel, avându-i alături pe Ps. Aurel Percă şi pe episcopul auxiliar de Münster, Germania. Dezavantajul a fost că unii dintre cei care au participat nu au fost atenţi. Chiar dacă este cel mai important moment, Sf. Liturghie nu este preţuită şi tratată cum se cuvine de cei tineri. (cl. XI-a)

Care a fost mesajul acestei zile?

Noi, tinerii, suntem viitorul lumii şi trebuie să ne unim mereu în credinţă cu Cristos.

Trebuie să fim plini de viaţă şi să-i cerem ajutorul lui Cristos. În mare parte imnul Zilei a transmis mesajul acestei zile. (cl. XII-a)

Ce alte impresii aţi mai avea de împărtăşit de la această zi?

Cred că programul artistic trebuia să aibă mai multe momente, ca şi în ceilalţi ani.

Unii dintre tineri nu înţeleg sensul acestei zile şi fac din ea o simplă zi de distracţie sau o ocazie pentru a se întâlni cu anumite persoane sau să cunoască persoane.

Deşi a fost prima dată când am participat, am perceput mesajul şi discursurile care au fost ţinute m-au impresionat, deoarece au fost împărtăşite momente din viaţa acelor persoane.

Mai multe imagini de la Ziua tineretului puteţi găsi în albumul din Galeria foto, 2010-2011, de la acest eveniment.

Roxana Ciobanu, cl. IX-a

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *