Binecuvântat să fie Dumnezeu în sfinţii săi!

fer. anton durcoviciÎn ziua de 31 octombrie 2013, când se încheia luna Rozariului Maicii Domnului, ne-a fost dat să primim o veste ce ne-a umplut inima de bucurie, pentru care trebuie să spunem fără încetare: Binecuvântat să fie Dumnezeu în veci! Sfântul Părinte papa Francisc a decis înscrierea episcopului nostru Anton Durcovici în calendarul fericiţilor ca martir al credinţei catolice şi a autorizat Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor să publice decretul prezentat de cardinalul prefect Angelo Amato.

Monseniorul Anton Durcovici (1888-1951), episcop român ce a murit în închisorile comuniste, va fi beatificat în luna mai 2014.

Pentru a urmări un material video referitor la acest eveniment, dați click aici.

Rector al Seminarului din Bucuresti, apoi episcop de Iași, Anton Durcovici s-a opus comuniștilor după cel de-al Doilea Razboi Mondial și până la arestarea sa din 1949.

În septembrie 1951 a fost transferat la închisoarea Sighet, unde în decembrie a murit. Procesul  de beatificare a sa a fost deschis în ianuarie 1997, sub pontificatul Papei Ioan Paul al II-lea.

În aşteptarea momentului celebrării oficiale care va avea loc la Iaşi, în ziua de 17 mai 2014, Episcopul Diecezei de Iași, Petru Gherghel, îndreaptă spre toţi preoţii, spre toate persoanele consacrate, spre toate structurile educative, formative şi caritative, precum şi spre toţi credincioşii diecezei apelul fierbinte de a continua să implore de la Dumnezeu harul înscrierii episcopului nostru Anton ca sfânt în calendarul Bisericii Universale, de a ne ruga ca Domnul să reverse binecuvântare asupra familiilor noastre, asupra Bisericii noastre locale şi asupra ţării întregi, pentru ca trăirea noastră creştină să fie un răspuns de iubire la atâtea daruri ce le-am primit în viaţă şi de care avem atâta nevoie.

În acest sens, prin scrisoarea circulară prezentată în prima duminică a Adventului, Ps. Petru Gherghel a declarat anul liturgic 2013-2014 un An special dedicat cunoaşterii persoanei şi mesajului episcopului nostru martir Anton Durcovici.

Viaţa lui, pregătirea sa intelectuală şi spirituală pe care a făcut-o în diferite şcoli din ţară şi străinătate, munca pe care a desfăşurat-o ca formator şi rector în Seminarul arhidiecezan, activitatea sa pastorală împlinită în comunităţile unde a lucrat ca preot, cursurile speciale filozofice şi teologice destinate pregătirii tinerilor şi intelectualilor în catedrala din Bucureşti, angajarea sa ca vicar general de Bucureşti, dar mai ales activitatea sa ca păstor al Episcopiei de Iaşi, în fruntea căreia a fost numit de papa Pius al XII-lea în anul 1947, manifestată printr-un program intens de rugăciune, prin vizitele pastorale desfăşurate imediat după instalare într-un mare număr de parohii, până la arestarea brutală din 26 iunie 1949, rămân pentru noi toţi o impresionantă dăruire pentru cauza lui Dumnezeu şi a poporului creştin şi un exemplu strălucit de răspuns la chemarea Domnului. Această intensă slujire fără rezerve ca preot profesor şi episcop reprezintă o adevărată provocare şi chemare pe care o îndreaptă spre noi, ca un testament de iubire şi trăire în credinţă şi ca un profund imbold pentru împlinirea menirii şi alegerii noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *