Odorheiul Secuiesc, un colţ de rai
Trei zile de neuitat au trăit elevii profilului nostru de teologie în perioada 24-26 iunie 2016, când au marcat sfârșitul anului școlar printr-o excursie-pelerinaj în inima țării, la Odorheiul Secuiesc. Au participat aproximativ 75 de elevi însoțiți de părinții diriginți și cei care se îngrijesc de formarea lor.
Primul popas a fost la Sanctuarul Maicii Domnului de la Șumuleu Ciuc. Aici un părinte franciscan, rectorul sanctuarului, ne-a vorbit despre istoria acestui loc și despre sutele de mii de pelerini care ajung anual acolo, mai ales cu ocazia Rusaliilor.
Seara am ajuns deja la vestita casă a surorilor de la Odorhei, unde își au „locuința” aproape de 200 de elevi și studenți. Din generozitatea altora, surorile se îngrijesc de formarea tinerilor săraci, pe care mai târziu îi poartă și în facultate. Cu mult drag ne-a primit sora Emilia și celelalte surori și ne-au povestit câte minuni a făcut Dumnezu acolo. Secretul? În inima casei este așezată capela, în care zi și noapte cineva stă în rugăciune. Am străbătut pas cu pas „imensa” casă, în timp ce sora Emilia ne-a povestea istoria nescrisă a fiecărui colț. O istorie scrisă cu lacrimi și suferință, dar o istorie vie, capabilă să redea speranța și încrederea. Zilele trăite în casa surorilor din Odorhei, sfintele Liturghii, prieteniile legate cu copiii din casă ne-au convins că într-adevăr suntem binecuvântați.
De la Odorhei am ajuns la Sighișoara, unde cetatea medievală și turnul cu ceas ne-au încântat prin frumusețea și ineditul lor. A fost un prilej deosebit pentru a face fotografii și a cumpăra amintiri pentru cei dragi. Pe drumul de întoarcere spre casă am coborât în salina Praid, una dintre cele mai frumoase din Europa. Aici unii au îndrăznit și s-au aventurat în „jungla” improvizată, fiind răsplătiți apoi cu ropote de aplauze de către colegii rămași pe margine.