CreațiePerformanțe

Un vis devenit realitate

A câștigat mai multe premii la concursuri de muzică populară, a participat la emisiuni TV, a cântat la nunți și cumetrii – sunt doar câteva dintre realizările elevei Patricia Lauș, clasa a XII-a, care ne-a acordat un scurt interviu despre această pasiune a ei.

  • Patricia, când s-a născut această dorință de a cânta?

A fost mai întâi un vis! Muzica în copilărie a reprezentat pentru mine un vis! Dacă atunci acesta părea irealizabil, astăzi privesc cum ușor-ușor visul meu a prins contur. De mică am cântat, iar biserica a avut un rol deosebit în realizarea acestui vis al meu. Am cântat pentru întâia oară în biserică la primirea primei sfinte împărtășanii, după care am intrat în corul bisericii și am devenit solistă. Anii au trecut și pasii m-au purtat spre Liceul Romano-Catolic „Sf. Tereza” din Iași. În cadrul liceului am descopert oameni deosebiți ce m-au impulsionat spre împlinirea acestui vis.

În clasa a X-a am studiat timp de un an canto clasic sub atenta îngrijire a prof. dr. Petronela Andrieș. Îmi plăcea ceea ce făceam, dar totuși ceva lipsea și am îndrăznit să încerc ceva nou!

În clasa a XI-a am început să merg la cursuri de canto popular sub coordonarea doamnei profesor Claudia Martinică.

  • De ce ai ales muzica populară?

Eu am crescunt alături de cântecul popular. De mică, bunicul îmi spunea că și-ar dori să mă vadă pe marile scene ale cântecului popular, dar pentru mine era un țel prea înalt. Mă regăsesc în acest gen de muzică! Simt că prin intermediul cântecului popular mă întorc din nou în copilărie. Mă bucur că pot duce mai departe portul și cântecul tradițional românesc!

  • Care a fost cea mai recentă realizare în acest domeniu?

În luna septembrie, am obținut premiul III la Festivaul „Concurs Național Angela Moldovan”, ediția I. Mulțumesc pe această cale doamnei profesor pentru tot interesul și efortul dedicat pregătirii mele dar și pentru  sprijinul și susținerea acordată, fără de care nu aș fi evoluat într-un timp așa scurt. Consider că acest premiu are la rândul său o deosebită importanță in formarea pilonilor de bază ai carierei mele muzicale. Doresc totodată să mulțumesc familiei pentru susținerea morală, dar mai ales financiară acordată și care a făcut posibilă prezența mea în emisiuni deosebite in cadrul unor  posturi de televiziune, precum Etno Tv, Favorit și Rapsodia Tv.

  • Ce ai învățat din acest contact cu muzica populară?

De-a lungul timpului am înțeles că orice țel poate fi atins dacă îți dorești cu adevărat și dacă muncești. Astfel bucuria și împlinirea este mult mai mare atunci când obții prin forțe proprii ceea ce îți dorești.

Mă bucur să vă prezint două noi piese din repertoriul propriu realizate de maiestrul Marinică Botea, versurile fiind compuse de mine. Acestea sunt înregistrate alături de orchestra Doina Carpaților din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *