Christian Floandorfer – câștigător la Concursul „Bătălia cărților”
Etapa locală a concursului „Bătălia cărților” s-a desfășurat în perioada martie-septembrie 2017 și a avut ca scop menținerea lecturii și a cărții în atenția copiilor și tinerilor. În finala desfășurată pe 21 octombrie la Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi”, Christian Flandorfer, elev în clasa a IX-a la profilul de teologie catolică de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași a câștigat premiul întâi la categoria de vârstă 14-18 ani.
Iată cum s-a desfășurat concursul în descrierea lui Christian Flandorfer:
„Fiecare concurent a primit o listă de 10 cărți ce trebuiau citite și apoi făcută o fișă de lectură ce să conțină informații biografice despre carte, un comentariu asupra semnificației titlului în raport cu textul, comentarea unui pasaj care a impresionat, motivul pentru care a plăcut sau nu cartea, ce sentimente a trezit lectura cărții și de scris trei cuvinte al căror sens nu îl știam și pe care l-am descoperit în urma unei căutări în dicționar. În plus, fiecare participant a primit un carnet de lectură. Acesta conținea 10 rânduri ce trebuiau completate cu titlurile celor 10 cărți care trebuiau citite. Sub fiecare rând erau 5 stele care trebuiau colorate în funcție de cât de mult ne-a impresionat o anumită carte.
Aceste sarcini trebuiau îndeplinite până la 30 septembrie 2017. Concurenții au fost împărțiți pe două categorii de vârstă: categoria 11-13 ani și categoria 14-18 ani.
Finaliști au fost acei concurenți care au îndeplinit cu succes sarcinile până la 30 septembrie.
Finala concursului ,,Bătălia cărților” s-a desfășurat în ziua de 21 octombrie 2017, la Biblioteca județeană ,,Gheorghe Asachi”. La categoria de vârstă 11-13 ani s-au calificat 11 elevi din 66 de concurenți, în schimb la categoria de vârstă 14-18 ani s-au calificat 6 elevi, din 60 de concurenți.
Finala a constat într-o dezbatere făcută de fiecare finalist pe tema cărții sale preferate, în urma căreia să-i convingă pe cei din sală să lectureze cartea aleasă de el și juriul că a citit într-adevar cartea. De asemenea, finalistul trebuia să răspundă la două întrebări din partea juriului, pentru a convinge că a citit cartea, și la altele două întrebări din partea celorlalți concurenți.
Fiecare concurent a fost susținut de către o echipă, membrii echipei putând să raspundă la întrebările puse concurentului, dar puteau raspunde doar la o întrebare din partea juriului și la una din partea concurenților. Cel care a raspuns cel mai bine la întrebările puse de jurați și concurenți, cel care a avut cea mai frumoasă prezentare a cărții preferate a fost desemnat ,,Cititorul Anului”. La fiecare grupă de vârstă a fost un singur câștigător.”
La grupa de vârstă 11-13 ani a câștigat concurentul Dragoș-Gabriel Axinte (Colegiul Național Iași), iar la vârsta 14-18 ani concurentul Christian-Ștefan Flandorfer-Tănăsuc (Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași).