Profit de fiecare moment liber pentru a citi

În luna martie 2018, elevul Christian Flandorfer de la profilul de teologie romano-catolică, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași, a câștigat premiul I la Concursul Național „Cititorul Anului”. Fiind coordonat de doamna prof. Elena Mănucă, Christian a realizat cea mai frumoasă prezentare a cărții „Zi după zi”. Iată un scurt dialog purtat cu Christian:

  •  Ce a însemnat și cum a influiențat premiul câștigat devenirea ta?

În primul rând, acest premiu mi-a dat curaj că pot face orice și că niciun obiectiv nu e imposibil. Mi-a dovedit că am un talent deosebit în ceea ce privește oratoria și mi-a permis să îmi dezvolt spiritul critic și gustul pentru lectură. Am aflat prin intermediul acestui concurs că sunt mai înclinat spre a citi cărți cu tentă realistă și modernă.

Referitor la premiu, acesta a încununat munca pe care am depus-o de-a lungul anilor pentru a-mi perfecționa aptitudinile lingvistice. Faptul că am fost pus în fața neprevăzutului m-a pus într-o situație dificilă.

  • De unde s-a născut pasiunea ta pentru lectură?

Ea s-a născut, ca orice lucru bun, din muncă. Prima carte pe care am citit-o a fost, din câte îmi amintesc, în clasa a II-a. După aceea, pe parcursul anilor, a început să se dezvolte odată cu mine, până când a devenit o a doua natură a mea.

  • Cât timp dedici lecturii și care sunt cărțile preferate?

Dedic mai mult de jumătate din timpul meu liber. Profit de fiecare moment liber pentru a citi. Referitor la a doua întrebare, despre cărțile preferate, răspunsul e dificil, fiindcă este greu să fac o selecție. Este greu de ales, căci trebuie să analizez din perspectiva capacității acestora de a-mi permite sa evadez din lumea reală. Aș alege cartea Zi după zi, pentru că m-a ajutat să mă rup de realitate și să descopăr că dragostea poate trece peste orice și mi-a dat speranța că și eu o voi putea descoperi. De asemenea, prin această carte am descoperit un nou mod de a privi viața, perspectiva unei persoane care mereu are altă identitate.

  • Există vreun personaj din literatură care te-a impresionat în mod deosebit? Ce anume te-a fascinat?

Personajul care m-a impresionat este A din cartea Zi dupa zi, prin faptul că el îl întruchipeaza pe Romeo, care trece peste condiția sa deosebit de grea. El era in fiecare zi altă persoană și îi era greu să se întâlnească cu Rhianon, iubita sa.

De asemenea, mă regăsesc în personalitatea sa, aceea de adolescent simplu, inteligent și timid, care ar face orice pentru persoana iubită. De asemenea, prin el am descoperit un eu ideal, mult mai calm și mai răbdător. De asemenea, acest personaj mi-a oferit oportunitatea ideală de a putea descoperi mai bine cum un adolescent ca mine poate vedea alte vieți.

  • Ai putea să ne împărtășești câteva dintre cele mai importante vise/proiecte de viitor pe care le ai?

Sincer da. În primul rând mi-aș dori sa urmez vocația de medic, pentru a putea prelungi existența efemeră a oamenilor și, sper, ca, având vocația aceasta, dar și pe aceea de preot, să pot salva mai mulți oameni de la necredință, vindecându-i. În plan intelectual, aș dori să devin un scriitor de succes în câțiva ani. Știu că lectura e o activitatea frumoasă, dar ea, de fapt, este o etapă din viața de scriitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *