ConcursuriPerformanțe

Premii la Olimpiada Naţională de Religie Catolică

Picture 040Două premii I şi un premiu II constituie palmaresul cu care elevii de la profilul teologic s-a întors la Iaşi de la a VI-a ediţie a Olimpiadei naţionale de religie pentru cultul catolic, ce s-a desfăşurat în perioada 15-18 aprilie 2015, la Ciofliceni (com. Snagov, jud. Ilfov).

La evenimentul organizat la mănăstirea carmeliţilor desculţi au participat 108 elevi (romano şi greco-catolici) din clasele VII-XII, la disciplina religie, dar şi de la clasele IX-XII, liceu teologic.

Deschiderea solemnă a olimpiadei s-a făcut cu o sfântă Liturghie concelebrată de ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, cu toţi preoţii însoţitori şi membrii Comisiei centrale de organizare şi evaluare, în biserica nouă a mănăstirii, începând cu ora 17.30.

A urmat un moment festiv în aula mare a mănăstirii, cu participarea autorităţilor administrative şi din educaţie ale judeţului Ilfov. Au luat cuvântul în prezidiu ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, pr. dr. Emil Moraru, preşedintele comisiei naţionale, prof. Coca Codreanu, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Ilfov, prof. Vasile Bogus, inspector şcolar pentru disciplina religie la Inspectoratul Şcolar Judeţean Ilfov.

La finalul primei zile elevii Colegiului Naţional „Sfântul Iosif” din Bucureşti au organizat un recital de cântece pascale, dar şi o frumoasă scenetă în care au propus o meditaţie din texte biblice referitoare la patima, moartea şi Învierea Domnului.

A doua zi, 16 aprilie 2015, a avut două momente foarte importante. Dimineaţa, începând cu ora 9.00, s-a desfăşurat proba scrisă a olimpiadei. În cursul după-amiezii, participanţii au avut ocazia să viziteze câteva obiective culturale şi religioase de interes naţional şi internaţional din judeţul Ilfov: mănăstirea ortodoxă Căldăruşani, Institutul Geodinamic al Academiei Române „Sabba Ştefănescu”, Observatorul Geomagnetic Naţional Surlari „Liviu Constantinescu”, mănăstirea ortodoxă Snagov.

Vizita propusă de echipa organizatoare a continuat şi vineri, 17 aprilie, când au fost vizitate catedrala patriarhală din Dealul Mitropoliei, Palatul Parlamentului şi catedrala romano-catolică „Sfântul Iosif” din Bucureşti.

Sâmbătă dimineaţa, 18 aprilie 2015, într-un cadru festiv au fost desemnaţi, evidenţiaţi şi premiaţi câştigătorii. Au fost de faţă la acest moment festiv: PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti, pr. dr. Emil Moraru, preşedintele comisiei naţionale, prof. Coca Codreanu, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Ilfov, prof. Vasile Bogus, inspector şcolar pentru disciplina religie la Inspectoratul Şcolar Judeţean Ilfov.

În toate intervenţiile celor din prezidiu, punctul comun general a fost că toţi participanţii au câştigat de fapt, şi doar prezenţa la această etapă naţională este un lucru foarte meritoriu.

Iată premianţii noştri:

  • clasa a X-a:Premiul I – Bonaparte Ioana, coord. Prof. Petru Sebastian Tamaş
  • clasa a XI-a:Premiul II – Vîrgă Maria Luiza, coord. Prof. Claudiu Robu
  • clasa a XII-a: Premiul I– Petrişor Emanuel, coord. Prof. Petru Sebastian Tamaş

Sâmbătă, 18 aprilie 2015, reprezentanţii Diecezei de Iaşi au părăsit mănăstirea fraţilor carmeliţi (gazdele noastre primitoare) – ce le-a fost casă pentru patru zile. Au fost zile minunate de rugăciune, întâlnire cu Isus Euharisticul la sfânta Liturghie, exersarea propriilor cunoştinţe, cunoaşterea de noi locuri şi noi persoane. Un timp suficient de lung cât să se lege prietenii (poate) pe viaţă.

În drumul spre casă, grupul de olimpici, cu însoţitorii lor, au făcut un mic popas la biserica din Focşani. Aici au fost primiţi călduros de părintele vicar, Răzvan Mătăşel. Olimpicii au avut ocazia să afle mai multe despre istoria locului şi au primit o mică gustare.

Prof. Cristian Scripcaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *