Evenimente

Proiect Erasmus Roma, Italia 4-11 mai 2024

            În perioada 4 – 11 mai 2024, un grup de 13 elevi de la Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași, profilul de Teologie Romano-Catolică, însoțiți de director adjunct, prof. dr. Adriana Robu și pr. Claudiu Robu, s-au aflat în mobilitate de studiu la Școala „Maria Ausiliatrice” din Roma, Italia, în cadrul proiectului Erasmus+ 2023-1-RO01-KA121-SCH-000119751.

            Mobilitatea avea în vedere promovarea schimbului cultural, planificarea unei educații durabile și formarea pentru o societate prietenă cu mediul. Printre activitățile la care au fost prezenți elevii participanți în mobilitate au fost participările la ore de limbă italiană, spaniolă, engleză și științe, în cadrul cărora au avut posibilitatea de a dialoga cu elevii de diferite naționalități și pe diferite teme comune.

            A fost cu adevărat o săptămână de vis la Roma. Am avut posibilitatea de a petrece mult timp împreună, într-un mediu splendid, încărcat de multă istorie și 

 

 

cu multe lecții de viață.  Pentru câteva zile, toate drumurile noastre au dus la Roma și pentru o perioadă de timp ne-am simțit ca locuitori ai Cetăți Eterne;  am descoperit istoria și frumusețea ei, ne-am uimit de cât de bine au rămas conservate și ne-am bucurat de culoarea și frumusețea orașului la început de vară. Un alt capitol important l-a jucat gastronomia, gelateria și preparatele italiene 

tradiționale. Am rămas profund încântați de monumentele arhitecturale ale Romei, ne-am pus nenumărate dorințe văzând monumentele Fontana di Trevi, Colosseum-ul, Columna lui Traian și toate celelalte pe care le-am vizitat. Unele ne-au fascinat prin măreția lor, altele ne-au întristat prin trecutul lor întunecat, gândindu-ne la locurile unde mulți creștini și-au dat viața pentru credința lor. Un alt loc special care ne-a fascinat a fost Piazza San Pietro, cu Basilica San Pietro, Muzeul Vaticanului și la Capela Sixtină, toate cu frumusețile și specificul lor.

            Mulțumim Părintelui Andrei Gherghel și seminaristului Eduard Bereșoae, care au rupt din timpul lor și pentru câteva momente ne-au introdus în istoria acestor locuri și ne-au explicat câteva lucruri din trecutul  lor plin de mister și frumusețe.

            Ne-am bucurat nespus de mult de oamenii pe care i-am întâlnit, de locurile vizitate și de toate beneficiile acestui proiect; suntem profund recunoscători tuturor celor care ne-au ajutat să ne îndeplinim acest vis. Ne vom aminti cu mare  plăcere de acele zile frumoase și de amintirile memorabile pe care le-am adunat. Toate acestea vor rămâne în amintirile noastre ca o frumoasă lecție de viață și dacă vom mai avea ocazia, cu siguranță vom reveni.

Dieac Andreea (Clasa a XI- F a)

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *