Salonul Naţional de Inventică – 2011
Echipa formată din elevii Şcolii Normale Vasile Lupu Iaşi, Anca Postolache (clasa a XII-a B), Emanuel Croitoru (clasa a XII-a E) si Silviu Dumea (clasa a XI-a E), îndrumaţi de dna prof. Daniela Chiorescu, a fost selectată pentru a participa la Salonul Naţional de Inventică şi Creaţie pentru Tineret ce s-a desfaşurat la Bucureşti, în perioada 23-27 noiembrie 2011, în cadrul Târgului Naţional de Carte Gaudeamus. Am participat la secţiunea “Antreprenoriat social”, obţinând totodată locul I pentru Trusa Summer Time.
Această trusă conţine o pereche de ochelari de soare, ce au două mini – dispozitive de aer condiţionat, şi un tricou cameleonic ce are calitatea de a-şi schimba culoarea în funcţie de temperatura de afară şi de luminozitatea soarelui şi apoi ne-am gândit să aplicăm la subbraţe doi saculeţi antiperspiranţi.
Mulţi oameni de ştiinţă, cercetători, profesori ne-au vizitat standul şi, nu numai atât, aceştia ne-au sugerat unele modificări sau îmbunătăţiri privind ochelarii şi tricoul. Unii chiar s-au oferit să se implice mai mult, afirmând că trusa noastra este atrăgătoare si merită să continuăm. Astfel am făcut şi schimburi de date de contact. În acelaşi timp, am analizat şi invenţiile altor tineri din diferite şcoli si licee (din Constanţa, Bucureşti, Botoşani, Tg. Mureş, Petroşani ş.a.). Am vizitat foarte multe edituri, ne-am cumparat cărţi şi, cred că toţi ne-am îmbogăţit cultural şi spiritual.
Un alt fapt ce a marcat, aş putea spune, participarea noastră, este că dl. Octavian Tudor, s-a oprit lângă noi şi am putut avea un dialog cu dumnealui cam 45 de minute. Ne-a povestit o fărâmă din experienţele sale şi ne-a dat unele sfaturi şi îndemnuri privind viaţa noastră şi viitorul ce-l avem în faţă. O altă personalitate cu care am interacţionat a fost dl. Alexandru Mironov, fost ministru al Educaţiei, care, făcând parte din juriul concursului, ne-a vizitat standul.
În concluzia acestei împărtăşiri, aş dori să urez tuturor mult succes, o dorinţă cât mai mare de cunoaştere, de descoperire şi de lectură în orice domeniu, căci, după cum spunea marele nostru cronicar Miron Costin, „…nu este alta şi mai frumoasă şi mai de folos în viaţa omului zăbavă decât cetitul cărţilor.” Iar marele nostru poet spunea „Citeste! Numai citind mereu, creierul tau va deveni un laborator nesfârsit de idei si imaginatii.”
Silviu Dumea, clasa a XI-a E